Definició
Refrany que vol dir que els núvols de color vermellós són senyal de mal temps.
«Quan a la posta es presenta el disc solar i els núvols l’envolten d’un color vermell pujat com si tot plegat fos una foguera, és indici de fortes ventades a la nit o de pluja al matí», escriu Joan Amades a Astronomia i meteorologia populars.
Etimologia de rogent
Rogent, ‘dit del cel vermellós’, és un encreuament de roig i roent, que tenen el mateix origen etimològic: roig prové del llatí vulgar ruiu, clàssic rubeus, mateix significat, derivat de ruber, -bra, -brum, ‘vermell’; roent ve de rubens, -ntis, ‘rogenc’, participi present de rubere, ‘tornar-se vermell’.
Usos
Però si la pluja curteja, el vent és abundós, sobretot el cerç, que ve del nord-oest i bufa i xiula a estropades, particularment durant els mesos de febrer i març. Una cerçada pot durar una setmana i encara més. És un vent indesitjable, que ho asseca tot i fa mal de cap. Solen anunciar-lo les postes de sol vermelloses o, tal com diu la gent: «Cel rogenc, pluja o vent». Però la pluja falla gairebé sempre. Una altra dita assegura que «llampecs a la marina, cerç a la matina». Una que gairebé no falla mai, és la següent: «Llevant, l’aigua al davant». De vegades, l’aigua arriba de tronc amb la llevantada.
Artur Bladé i Desumvila, «El clima, el menjar, la gent, el llenguatge», dins Guia de Benissanet, Ribera d’Ebre (Tarragona: Diputació Provincial, 1982)El mateix efecte d’elisió el podem trobar en altres frases, sobretot sentències o titulars, en què donarem per sobreentès que el verb és ser o estar, malgrat no dir-lo: El govern, qüestionat. Els sindicats, en peu de guerra. La crisi, fora de control. I també en frases fetes de caràcter sentenciós: Cel rogent, pluja o vent.
Rudolf Ortega, Tinc més dubtes. El petit llibre del català correcte, 2 (Barcelona: La Magrana, 2010)
Tema de la setmana
Top Ten dels refranys catalans