tal faràs, tal trobaràs

Definició

Refrany que vol dir que les males accions solen ser castigades.

També: tal faràs, tal hauràs (o cobraràs o patiràs o rebràs)

Origen del refrany

Aquest refrany es troba en algunes sentències llatines. Per tant, sembla d’origen llatí o anterior, com ara en Ciceró (106-43 aC): «Ut sementem feceris, ita metes», ‘Tal sembraràs, tal colliràs’.

Usos

  • A la primera habitació únicament meva que recordo, quan vaig deixar de dormir amb l’àvia Teresa, hi havia una horrible rajola blanca amb un dimoni banyut dibuixat en negre i roig. Dins de la seva olla, perquè tenia una gran olla que feia xup xup, s’hi podia llegir «Tal faràs, tal trobaràs». La lletra gòtica amb què havien decidit adornar el consell moral gairebé impedia la seva lectura, però la meva taula de fer els deures estava encarada justament a la paret de l’olla. Em vaig educar davant d’aquesta rajola. Això m’ha marcat d’una manera definitiva. Si vaig curt de diners és que no treballo prou o que gasto massa, si m’engreixo és perquè no em cuido, si no tinc una vida sexual prou agitada és que no m’esforço prou a aconseguir-la, si em poso malalt és perquè he comès algun excés, si em fa mal el coll és que fumo massa. Tot sempre a les meves mans.

    Màrius Serra, Mon oncle (Barcelona: Proa, 1996)

Tema de la setmana

Fa uns mesos el paremiòleg Víctor Pàmies va posar en marxa la iniciativa ‘Top Ten dels refranys catalans’ per descobrir quins eren els refranys més populars. Després d’una enquesta prou exhaustiva, està penjant els resultats al seu blog, Raons que rimen. Dels deu refranys més citats pels enquestats, alguns ja havien rodat a ‘Cada dia un mot’, però encara ens en faltaven alguns. Aquesta setmana en veurem uns quants. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aclucarcel rogent, pluja o vent