cautxú m

Definició

Producte natural extret del làtex de l’hevea (Hevea brasiliensis), utilitzat en la fabricació de pneumàtics, aïllants, etc.

Etimologia

Del francès caoutchouc, i aquest, del castellà caucho, provinent d’un amerindi incert káutxuk, probablement d’una llengua del Perú (quítxua?).

Usos

  • —Guaita, Estrela, et presento el paradís a la terra: São Paulo de Luanda, el jardí de l’Edèn a l’Àfrica equatorial. Angola, rica entre les riques: El millor cotó del món, entre les viles de Malange i Luanda; la canya de sucre més dolça entre Luanda i la ferroviària ciutat de Benguela. Els fruits més bons de la terra: mandioca, moresc, cacauet, sèsam, sisal, cautxú i cafè. La ramaderia bovina més sana i productiva de l’Àfrica negra. I, sobretot, la bogeria: diamants a Dundo, petroli a Cabinda i Cacuaco, i per tot, ferro, gas natural, manganès i coure!! Qui no triomfa és perquè no vol. Només cal parar la mà i fer-se ric.

    Noms a la sorra (Barcelona: Columna, 1995), pàg. 168

Tema de la setmana

Manlleus extrets de Noms a la sorra, de Lluís-Anton Baulenas, a càrrec de Cathy Ytak, rodamotaire convidada de la setmana

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

polissó -onaaiguamoll