cap-rodo m

Definició

Vertigen, mareig, rodament de cap; situació que fa referència des d’una simple rodesa o rodament de cap a una inestabilitat amb pèrdua d’equilibri fins a un vertigen. Pot ser produït per una afectació dels òrgans interns de l’orella, laberint.

N’hi ha que amb un mareig o un cap-rodo inesperat es trabuquen i cauen estesats a terra.

Etimologia

De cap i un anòmal postverbal de rodar.

Usos

 • Recordo haver visitat un pacient ja gran afectat de vertigen. Estava francament preocupat i espantat perquè dies abans pel mateix motiu li havien parlat que tenia una alteració del laberint amb afectació vestibular. Després d’una exploració completa i de descartar cap patologia important, li vaig dir que el que tenia era, de fet, un cap-rodo. Sentir l’expressió «cap-rodo» va ser per aquell pacient oli en un llum. Automàticament, va entendre que no tenia cap cosa especialment greu o important i se’n va anar confiat i tranquil cap a casa. És bo fer servir amb els nostres pacients un llenguatge familiar, corrent i amable.

  Toni Beltran, Ensenya’m la llengua (Maçanet de la Selva: Gregal, 2018), pàg. 300
 • Els éssers humans són capaços de tot, fins dels més grans sacrificis. El sacrifici de la cotilla era conegut de tothom i quan una senyora tenia un cap-rodo se sentia indefectiblement dir: «Obriu la cotilla!».

  Vegeu el passatge complet de Josep Pla a «L’època de les cotilles».

Tema de la setmana

Mots i passatges trets d’Ensenya’m la llengua. Vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties, de Toni Beltran

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “cap-rodo”

 1. Ramon Ferrerons — Barcelona

  Al RodaMots d’avui em criden l’atenció dues paraules que jo escriuria d’una altra manera (perquè sempre les he dit i sentit d’una altra manera). Es tracta de:
  CAP-RODO, que jo escriuria CAP-RÒDOL, i, a l’exemple, ESTESATS, que escriuria ESTESSATS.

  Que, incorrecte o no, no es tracta d’un ús estrictament personal, ho demostra el fet que se les troba emprades a mitjans de comunicació tal com jo les escriuria. Vegem-ho:

  https://www.elnacional.cat/lallanca/ca/profunditat/anna-carreras-morir-arteries-infectades-tinta_298320_102.html
  Pretendre fugir d’un mateix, ai las, només és possible amb la ment. Escrivim per no patir un CAPRÒDOL i explotar com una supernova fugaç.

  https://www.diaridegirona.cat/comarques/2008/07/15/mossos-busquen-dos-joves-alemanys-sospitosos-dhaver-apallissat-lhome-mort-lloret/276733.html
  El cadàver de l’home, de 42 anys i veí de Lloret, va quedar ESTESSAT al passatge de la Creu.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pansabarra