cansós -osa adj

Definició

Que cansa de fer; fatigant.

És una drecera cansosa; val més que seguim el camí, que fa de més bon anar.

Usos

 • Ara, de baixada, el camí no és tan cansós i la noia s’anima.
     —Ben mirat, lluny no ho és. Han estat la calor i la pujada, que ens han fet el camí pesat.
     El jove fa un gest d’assentiment, es diria que sense una convicció massa profunda.

  Vicenç Riera Llorca, Això aviat farà figa (Barcelona: Edicions 62, 1984)
 • Tot plegat, la reivindicació d’un eix econòmic, polític, catalanovalencià, més enllà sobretot de les eternes i cansoses disputes identitàries, ha aconseguit desvetllar, després de molt anys d’apatia, un cert interès per les relacions entre tots dos territoris.

  Francesc Viadel, «Commonwealth catalanovalenciana, entre el desig i la impossibilitat» (Caràcters, núm. 53, octubre 2010)

Tema de la setmana

Malgrat les descansades de divendres, aquesta setmana ens hem fatigat i veurem algunes paraules i expressions relacionades amb el cansament.

Enllaços

Un comentari a “cansós -osa”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  Per culpa de la mala influència del castellà, el diccionari DIEC2 fa una confusió que no hauria de fer. Fa de « cansós » i « cansat » dos sinònims perfectes (a l’entrada « cansós -osa » del diccionari hi trobareu: cansós = cansat). En realitat, en català tradicional i no interferit, « cansat » no és pas un adjectiu sinó el participi de passat del verb « cansar », i com a participi de passat, sempre té una significació passiva (cansat = que ha estat cansat per alguna cosa = fatigat = que sent fatiga). Segons la lògica catalana, les pujades no poden pas ser cansades perquè no senten pas el cansament. Les pujades són cansoses (o bé cansadoses, com diem a Elna) perquè cansen qui les puja (cansós = fatigant = que causa fatiga). Fer de « cansat » un adjectiu que significa « fatigant » és un castellanisme.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

descansadaun pam de llengua