cana f

Definició

Mida pròpia de Catalunya, les illes Balears i la Catalunya del Nord, que equival a 8 pams, o a 6 peus, o a 2 passos, i, a Barcelona, és igual a 1,555 metres.

Els menestrals que amidaven oficialment els teixits i també els camps eren els canaders, i per fer-ho utilitzaven la cana, mesura de longitud igual a la passa romana.

Etimologia

Del llatí canna, ‘canya’.

Usos

 • L’aeròstat s’acostava. Tenia la forma i el color d’un puro, gruixat a la part central i acabat quasi en punta pels extrems. Feia pensar també en una balena, i en cap dels dos aspectes no resultava agradable de mirar. Segons vaig saber després, feia vint-i-vuit metres, o sigui més de desset canes mallorquines i era ple d’un gas molt verinós a més d’explosiu. Es distingia ja, penjada del que podríem dir ventre de l’aeròstat, una espècie de canastra gran, que semblava teixida de joncs i que duia molta maquinària. Tres senyors, dempeus, conversaven per senyes i manipulaven. Dos d’ells, grans i grossos, amb barba i bigots, devien ésser els inventors Tissandier. L’altre, Déu em perdoni, era el senyor.

  Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (1961)
 • Aquell bordegàs era un trueno: o mamar o cridar; o plorar o moure’s; o dormir o armar xivarri. Encara no tenia quatre mesos i ja es mirava la gent, i no solament se’ls mirava, sinó que semblava coneixe’ls. A cinc mesos va començar a riure; a riure, cavallers!, allí que el riure semblava un renec. Als nou mesos ja va saber dir papà i mamà; a un any i mesos a fer preguntes, i a un any i mig a respondre-les; i aixís que el van deixar anar, de la primera embranzida, va córrer més de dugues canes sense topar amb les cadires.

  Santiago Rusiñol, L’auca del senyor Esteve (1907)

Tema de la setmana

El diccionari de l’IEC encara no admet cana com a ‘cabell blanc’ (tot i que, curiosament, sí que hi recull canut i canós ‘que té els cabells blancs’), però en canvi hi trobem altres accepcions (d’ús força escadusser) d’aquest mot, com la que veiem avui. Divendres preníem la mida i aquests dies veurem unes quantes unitats de mesura.

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “cana”

 1. marcel — Reynès

  Al Rosselló, els pares no parlaven de canes sinó de CANAR el camp camí de les nous fonts a les afores d’Illa de Tet, anant cap a la ribera al N d’Illa, quan hi havia un litigi entre ells i un veí.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tenir presa la mida (a algú)argenç