Definició
Mida pròpia de Catalunya, les illes Balears i la Catalunya del Nord, que equival a 8 pams, o a 6 peus, o a 2 passos, i, a Barcelona, és igual a 1,555 metres.
Els menestrals que amidaven oficialment els teixits i també els camps eren els canaders, i per fer-ho utilitzaven la cana, mesura de longitud igual a la passa romana.
Etimologia
Del llatí canna, ‘canya’.
Usos
L’aeròstat s’acostava. Tenia la forma i el color d’un puro, gruixat a la part central i acabat quasi en punta pels extrems. Feia pensar també en una balena, i en cap dels dos aspectes no resultava agradable de mirar. Segons vaig saber després, feia vint-i-vuit metres, o sigui més de desset canes mallorquines i era ple d’un gas molt verinós a més d’explosiu. Es distingia ja, penjada del que podríem dir ventre de l’aeròstat, una espècie de canastra gran, que semblava teixida de joncs i que duia molta maquinària. Tres senyors, dempeus, conversaven per senyes i manipulaven. Dos d’ells, grans i grossos, amb barba i bigots, devien ésser els inventors Tissandier. L’altre, Déu em perdoni, era el senyor.
Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (1961)Aquell bordegàs era un trueno: o mamar o cridar; o plorar o moure’s; o dormir o armar xivarri. Encara no tenia quatre mesos i ja es mirava la gent, i no solament se’ls mirava, sinó que semblava coneixe’ls. A cinc mesos va començar a riure; a riure, cavallers!, allí que el riure semblava un renec. Als nou mesos ja va saber dir papà i mamà; a un any i mesos a fer preguntes, i a un any i mig a respondre-les; i aixís que el van deixar anar, de la primera embranzida, va córrer més de dugues canes sense topar amb les cadires.
Santiago Rusiñol, L’auca del senyor Esteve (1907)
Tema de la setmana
El diccionari de l’IEC encara no admet cana com a ‘cabell blanc’ (tot i que, curiosament, sí que hi recull canut i canós ‘que té els cabells blancs’), però en canvi hi trobem altres accepcions (d’ús força escadusser) d’aquest mot, com la que veiem avui. Divendres preníem la mida i aquests dies veurem unes quantes unitats de mesura.
Al Rosselló, els pares no parlaven de canes sinó de CANAR el camp camí de les nous fonts a les afores d’Illa de Tet, anant cap a la ribera al N d’Illa, quan hi havia un litigi entre ells i un veí.
Una curiositat, per si no ho coneixeu, a Cerdanya (i suposo que altres indrets de Pirineu) també s’utilitza cana en referència a la llenya, una cana es equiparable a una tona, segurament pel seu referent amb el metre cúbic, que vindria a ser un esteri (https://dlc.iec.cat/Results?EntradaText=esteri&operEntrada=0).
M’ha fet gracia això de que a Barcelona equival a 1,555 metres…
Que a Girona, Lleida,… equival a una mesura diferent??
Possiblement… Segons l’enciclopèdia.cat,
“La cana de Barcelona feia 1,555 m; la de Girona, 1,559 m; la de Lleida, 1,556 m; la de Tarragona 1,560 m; la de Mallorca, 1,564 m.”
https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/cana-3
Ostres!!!