Definició
Lloc de molt desordre i confusió, on tothom fa el que vol.
Això és can pixa; algú haurà de venir i posar-hi ordre.
També: can pixa i rellisca (o amb guionets: can pixa-i-rellisca). Altres expressions amb un sentit similar, menys groller, són can seixanta, can penja-i-despenja, ca la Quica.
Usos
Durant molts anys, ebris d’aquesta febre delirant que tendeix a perdonar el malfactor i castigar qui se’n defensa, això ha estat can Pixa. Delinqüents de tota mena i condició han arribat a creure que poden anar pel món provocant dolor a canvi de sentències infinitament més suaus que el mal que ells infligeixen.
Quim Monzó, «Unes de fredes i unes de calentes» (La Vanguardia, 18 de setembre del 2012)—Jo no parlo de quartos, sinó de vida de família, de carinyo, no sé, digue-li com vulguis. Amb les teves germanes no m’hi entenc. L’una perquè només fa que posar normes. Allò sembla un quartel: que si resar, que si menjar fibra, que si res de sal, que si rentar roba blanca cada dimecres i cada divendres… I l’altra per lo contrari. Allò és can pixa-i-rellisca.
Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Proa, 2011)
—Aquí tampoc estàs bé?
—Home… No em queixo pas.
Tema de la setmana
Paraules i expressions col·loquials, d’estar per casa
A les contrades gironines es fa servir molt la variant Can Pixa de Pedret per indicar el desgavell d’una cosa o una facècia. La dita obeeix al fet que a Pedret (barri dels afores de Girona que s’estén al llarg del riu Ter) hi havia una Sala de Ball on feien “ball de nit” a la tarda.