campanar d’espadanya

Definició

Campanar de paret, el que no forma torre, sinó que té una sola paret, en la qual estan oberts l’arc o arcs on van suspeses les campanes.

També: espadanya; campanar de cadireta

Etimologia d’espadanya

Derivat semiculte de espasa, per similitud de forma de les fulles de la planta.

Usos

  • Dissortadament, aquest procés de degradació no ha estat deturat, sinó que ha degenerat en l’estat límit actual, en què l’església de Santa Llúcia [a Salvassòria, Morella] sols conserva els murs, una part del campanar d’espadanya i els tres arcs que foren el suport de la teulada. Potser una tal desolació contribueix a enaltir la bellesa de la seua portalada romànica, del segle XIII, que conserva els capitells preciosos decorats amb palmeretes i fulles d’acant.

    Vicent Pitarch, «Camins de carrasques i ermites» (Quadern d’El País [ed. de València], 2 de maig del 2002)
  • Amb Charles Bauby i Antoni Cairol [Jordi-Pere Cerdà] vaig anar al deliciós poblet que es diu Llo, del qual m’impressionà sobretot el campanar d’espadanya, amb les campanetes suspeses dins la blavor, que el mateix Jordi-Pere Cerdà descriuria, en el seu llibre La guatlla i la garba, amb aquests versos que sempre m’han semblat un joiell literari: «Les campanes de Llo ballen dins l’aire | al mig d’un campanar de pedra i cel».

    Francesc de B. Moll, Els altres quaranta anys (1935-1974) (Palma: Moll, 1975), pàg. 120

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és d’Esteve Comes i Bergua, de Terrassa (Vallès Occidental).

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

escunçar-seprimparat -ada