calent com un torró

Definició

Es diu d’una cosa, especialment d’una habitació, una casa, etc., que és ben escalfada.

Amb la nova calefacció, tenim la casa (calenta) com un torronet.

Etimologia

torró — D’origen incert, probablement derivat de torrar, amb sufix d’acció; potser també derivat de terra en el sentit de ‘terròs’, per comparació amb un conglomerat de terra, que donà en català antic terró, terronet, amb assimilació de la e a la o, afavorida pel verb torrar.

Usos

  • Acabem de sortir de l’Ateneu Barceloní, calent com un torró. Fa poca estona que ha parat de ploure i, al carrer, tot sembla enllustrat. Venint de l’escalfor de la Biblioteca, l’aire humit ens dóna una esgarrifança de fred. Aixequem el coll de l’abric, ens tapem la boca amb el mocador, fem el pas viu cap a la Rambla, tirem avall, agafem la Porta-ferrissa i ens fiquem al carrer d’en Petritxol. (Diguem, ara que hi som, que de carrer d’en Petritxol al món només n’hi ha un.)

    , «L’hivern a Catalunya» (Catalunya-Buenos Aires, gener 1940), reproduït a Periodisme (Barcelona: Quaderns Crema, 1989), pàg. 151
  • Com que no s’ha tret l’abric, convençuda que l’espera seria un tràmit breu, un petit gest de cortesia per donar més importància a la cita amb l’editora, ara mateix deu tenir les galtes ben vermelles, i arrepapada en aquest seient tan tou s’hi està com un torronet. Si l’editora necessita mitja horeta més, cap problema.

    «La Santa Autora», al seu blog Ganxet sota les pedres, 20 d’abril del 2009

Tema de la setmana

Comparacions

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

com una casa de pagèspòtol