caldera f

Definició

Depressió d’origen volcànic, d’una forma més o menys el·líptica o circular, de parets abruptes i de fons gairebé pla.

Les calderes generalment són de grans dimensions; la del volcà Aso-San, al Japó, per exemple, fa 17 × 25 km.

El seu origen pot ésser per explosió, quan una xemeneia volcànica, havent estat tapada per laves solidificades, esclata sota la pressió de noves laves ascendents, per esfondrament posterior a una erupció que ha creat un buit sota un con volcànic, o per erosió de les parets d’un cràter [Gran Enciclopèdia Catalana].

Etimologia

De cald, ‘calent’, del llatí vulgar caldus, llatí clàssic calĭdus, derivat de calēre, ‘ser o estar calent, escalfar-se’.

Usos

  • Quan anys després, acompanyat per Isabel Martí, vaig caminar per la Terra Alta, i seguint camins dubtosos i solitaris ens vam perdre miserablement, i caminant hores sota el sol ens vam deshidratar, jo no duia ni una gota d’aigua. Només una mig buida bóta de vi, acabada de comprar a Gandesa, i vam ser víctimes de la meva romanticoliterària visió del viatge a peu, influït sens dubte per la teoria celiana del «trago de vino a la sombra de la higuera». Això està bé per deixar-ho escrit, però quan els caminants s’ofeguen en la fonda i bullent caldera dels Forcalls, i continuen avançant a cegues sense cap auxili a la vista, allò del «trago» refrescant a l’ombra d’una figuera és una broma que no té perdó.

    Josep M. Espinàs, Relacions particulars (Barcelona: La Campana, 2007), pàg. 118

Tema de la setmana

Accidents geogràfics

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “caldera”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

timbaafrau