cabriolet m

Definició

Carruatge lleuger de dues rodes tirat per un sol cavall, obert del davant i proveït d’una capota plegable.
També: cabriolé

Etimologia

Del francès cabriolet, mateix significat, derivat de cabriole, ‘cabriola’, a causa dels salts que sol fer aquest carruatge lleuger.

Usos

  • Era la primera vegada que passava la nit amb en Picó i en Lluís; després, sovint, a la fi de la jornada m’arribava moltes vegades des del Villar a Santa Espina amb el cabriolet que el capità m’enviava amb aquest fi perquè sopés i dormís amb ells. Entre les ruïnes d’un estable havia descobert un cabriolet de rodes enormes, lleugeríssim. Una de les seves molles estant rompuda, el mateix Picó la va soldar un dematí; era molt traçut. Els assaigs van ser satisfactoris: tirat per un dels muls de la metralla, podia cobrir en tres quarts, i menys i tot de baixada, la distància entre els dos pobles.

    , Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956], pàg. 301
  • De manera que han prosseguit la inspecció fins a la part del fons del pati que és on en altre temps guardaven la carrossa i el carro i després el cabriolet i la tartana i després l’Hispano-Suiza i després res, i en aquell racó és on hi havia la finestra que dóna al que va ser primer un hortet de fruiters i verdures després un jardinet amb brollador i pèrgola i després una confusió de brosses altes heura rampant una llimera i alguns altres arbres més rebordonits.

    Els treballs perduts (València: Tres i Quatre, 1989), pàg. 210

Tema de la setmana

Mitjans de transport alternatius al cotxe

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pinctrixi