borrufada f

Definició

Tempestat de vent i neu.

Divendres va fer una bona borrufada; els nens no van poder anar a escola.

Baixant del Pedraforca ensopegaren una borrufada que els féu perdre el camí.

Etimologia

Segurament resultat de la combinació de brufar (‘esquitxar, ruixar’), arrufar i rúfol. Altres mots de la mateixa família són borrufa (‘precipitació en forma de flocs de neu enduts pel vent’) i borrufar (‘nevar i fer vent alhora’; no s’ha de confondre amb barrufar!), segurament parents de rufa (‘temps de neu i vent’) i els seus derivats (rufaga, rufejar, rufera, etc.).

Usos

  • Efectivament, la tarda empitjorava per moments i amenaçava d’acabar amb forta borrufada. El vent havia esdevingut quasi huracanat i queien uns flocalls espessos que anaven posant gruix amb rapidesa.
       —Anem a la barraca i us ho explicaré detalladament —va dir.

    , Rua de captius (Barcelona: Club Editor, 2014 [1981]), pàg. 120
  • Feia una estona que nevisquejava i, últimament, l’aiguaneu havia agafat més consistència. El brigada havia sortit de la barraca precipitadament, sense abrigar-se, i tremolava tan visiblement com nosaltres. Mirà el temps, va fer una ganyota de desplaença i ordenà:
       —De frente, paso de maniobra… ¡Mar!
       La formació es posà en moviment camí de les barraques. Els presoners que abans formaven grups en els carrerons havien desaparegut esbandits per la borrufada.

    Francesc Grau i Viader, Rua de captius, pàg. 83

Tema de la setmana

Meteomots o mots relacionats amb l’oratge

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

plovisquejarallau