boicotejar v

Definició

Cessar voluntàriament tota relació amb un país, amb una empresa; refusar de comprar productes, de participar en un examen, etc.
   Alguns militants del partit van boicotejar el candidat imposat per la direcció.
   Un grup de treballadors va boicotejar el discurs del director de la companyia.
També es pot dir boicotar.

Etimologia

De l’anglès to boycott, ‘boicotejar’ (1880), del cognom de Charles C. Boycott, intendent britànic a Irlanda, que per la seva duresa fou ‘boicotejat’ pels arrendataris.

Usos

  • Em sento orgullosa de pertànyer a un país que dóna tantes facilitats per al boicot. Sense cap mena de dubte, els productes catalans són els més aptes per ser boicotejats a la primera de canvi. Inversors, no trobaran enlloc una llengua, un vi escumós, unes patates, una literatura que vagin tan bé de boicotejar. Resultats el mateix dia, aplaudiments assegurats!

    , «Productes catalans: ideals per als boicots» (Ara, 16 de gener del 2012)
  • Establir un lligam massa estret entre sous mesquins i pulcritud de les consciències obliga als que l’estableixen a treballar sense repòs per imposar una remuneració mínima. Imagino —la imaginació no s’està de res— els mateixos minyons que cridaven «Morts de gana!» [als periodistes] visitant el governador civil i el sotssecretari del Treball per arribar a una legislació protectora del periodista o visitant les direccions dels diaris per anunciar-los que els boicotejaran si no asseguren, mitjançant un sou esplèndid, la independència de llurs redactors.

    «Una injúria inhàbil» (La Publicitat, 12 de març del 1925), reproduït a Fulls de dietari. Una antologia (Barcelona: Empúries, 2004), pàg. 55

Tema de la setmana

epònims o mots derivats de noms de persones

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

derbido