besa’m el cul!

Definició

Expressió grollera amb què es manifesta a algú la disconformitat amb el que ha fet o dit.

Que t’ajudi a fer els deures, quan tu no mous mai un dit per ajudar-me? Besa’m el cul!

Besa’m el cul i vine a casa: es diu parlant d’aquells qui volen que els facin favors i que els facin així com volen, encara que causin molèstia a qui els fa (DCVB).

També s’usa l’eufemisme besa’m el peu! El Diccionari de veus populars i marineres d’Esteve Fàbregas i Barri (1985) recull la variant besa’m la ullera! «Forma grossera d’engegar algú a mal viatge o de mostrar disconformitat. ¿Ara vols que vagi amb tu a pescar? Besa’m la ullera!». Ullera és una forma popular o vulgar per a designar l’anus.

Usos

 •    —Sembles l’Escarlata O’Hara l’endemà que el Clark Gable li demostrés què tenia entre cames —diu Carlitos, aixecant els punys, amb la cara amb prou feines visible sota el casc de cuir.
     —Besa’m el cul.
     —Tothom diu que debilita, però jo crec que un bon clau dona coratge.
     —Estigues per la feina, cony.
     Raül li fa un directe que Carlitos no pot esquivar; el cap li trontolla com si fos un ninot amb la molla del coll fluixa.
     —Aquesta la pagues —li diu amb ràbia.
     Però no la paga; Raül l’atonyina fins fer-lo caure; un ganxo d’esquerra, un de dreta, un altre directe, una tamborinada a l’estómac.

  Isabel-Clara Simó, L’home que volava en el trapezi (Barcelona: Columna, 2002)
 • A bocafoscant, així que van arribar al pla d’Esterri, l’ovella es va posar entre dos marrans, els més banyuts de la ramada. Una estona després, es van sentir uns udols de llop que ressonaven per tota la vall d’Isil:
     —Xeta Pelada! Xeta Pelada!!
     L’ovella va contestar:
     —Besa’m el cul, ara que sóc al mig de la ramada!!

  Pep Coll, «Xeta Pelada», dins Muntanyes Maleïdes (Barcelona: Empúries, 1993)

Tema de la setmana

Expressions per dir ‘no’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ni pensar-hifrapar