beixamel f

Definició

Salsa feta a base de mantega, llet i farina.

Els canelons se solen servir acompanyats de beixamel.

Etimologia

Del francès béchamel, mateix significat, del nom de Louis de Béchamel, marquès de Nointel, cèlebre gurmet francès de la fi del segle XVII, tot i que és erroni atribuir-ne la invenció.

Usos

 • —Oh, no, amic meu, a mi no em fa falta. Secrets indesxifrables del cos enamorat…! Em basta molt poc per a posar-me en forma: un pessic de salsa beixamel
     —I ara…!
     Vaig romandre astorat. La meva capacitat d’esbalaïment havia arribat al límit. Gràcies a Déu que em recolzava en un marge.
     —Què heu entès, amic Pi?
     —No n’estic gaire segur…

  Carme Riera, Epitelis tendríssims (Barcelona: Edicions 62, 1981), pàg. 36
 • Sé d’un que hi va demanar, un cop, si als macarrons hi havia crema de llet. Li van dir que no, que una mica de beixamel. Quan va aparèixer, el plat era una banyera de crema de llet amb els macarrons nedant-hi com turistes a l’agost, a Lloret.

  Quim Monzó, «Càsting», dins La maleta turca (Barcelona: Quaderns Crema, 1990), pàg. 64

Tema de la setmana

No sabem ben bé qui era en Ribot de divendres passat, però els personatges que han originat els mots que veurem aquesta setmana sí que els tenim més ben identificats. Molts mots es formen a partir del nom d’una persona —en diem epònims— i sovint no en som conscients. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

qui mana a can Ribot?derbi