befa [2] f

Definició

En l’argot del teatre, paraula mal pronunciada per part d’un actor.

Usos

  • En català comú, befa és ‘escarni, burla, injúria’. Una paraula, dues accepcions, com un país, dos sistemes. Fins aquí, tot en ordre.
       Com devia arribar a aquest sentit de ‘paraula mal pronunciada’? En tinc una hipòtesi que acaricio els llargs vespres d’hivern, com si fos un gat d’Angora. En algun assaig —o uns quants— o bé en una funció —o unes quantes—, algun actor es devia entrebancar reiteradament amb la paraula befa, present en alguna rèplica de diàleg. Intueixo que devia néixer dins del Teatre Lliure —una companyia estable amb molta producció—, durant els anys setanta o principis dels vuitanta. Potser interpretaven alguna obra de Goldoni, de Shakespeare o del fatigant i insuportable Brecht. Potser m’equivoco i la seva procedència és una altra companyia. Els únics que descarto són El Tricicle.
       Fer una befa va passar a voler dir pronunciar malament una paraula.

    Enric Gomà, El català tranquil (Barcelona: Pòrtic, 2021), pàg. 111-112

Tema de la setmana

Propostes lèxiques que fa Enric Gomà a El català tranquil (Pòrtic, 2021)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fraparvergonyeta