batzac m

Definició

Cop fort.

Al tren he rebut un batzac que encara em fa mal.

Etimologia

De batzegar, ‘sacsejar, remoure amb violència’, d’origen expressiu, onomatopeic, indica un moviment d’enfonsament sobtat; presenta algunes variants de forma i sentit en altres llengües romàniques. Potser bac hi està relacionat.

Usos

 •    —Dec haver confós els noms! M’heu… m’he… posat nerviós!
     —Farsant! Escurçó! —li bufeteja les galtes—. Has xerrotejat aquesta falòrnia als altres?
     —No!
     —Em cuidaré que no sentis temptacions de fer-ne safareig! —A batzacs el treu de la cambra, el duu escales avall fins al vestíbul de la planta baixa i el fa sortir a l’exterior.
     Icardi Ramilans els segueix trepitjant-los els talons. Maleeix l’hora en què va refiar-se dels empatolls d’un desgraciat que ha caigut en contradicció just en obrir la boca. El prior està desconegut, pres d’un atac de fúria. A coces acompanya Celestí a l’estatge dels servents, a crits demana a un d’ells que vagi a buscar els altres.

  M. Dolors Farrés, El monestir de l’amor secret (Barcelona: Proa, 2008)
 • La biblioteca, el piano, l’escriptura de poemes i la música són les meves joguines. On és el món, ara? El món ja no és lluny ni està prohibit, sinó que sovint em sembla indesxifrable, amb anhels i batzacs que no comparteixo.

  Montse Barderi, La memòria de l’aigua (Barcelona: Columna, 2019)

Tema de la setmana

Cops i trompades

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “batzac”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

trompadablaverol