bantustan m

Definició

Cadascun dels territoris semiautònoms creats per als pobles indígenes africans pel govern de Sud-àfrica durant l’època de la segregació racial.

La creació dels bantustans es basava en idees racistes.

Etimologia

De bantu, relatiu a un nombrós grup de pobles de l’Àfrica central i meridional (en algunes llengües bantus, bantu és el plural de -ntu, ‘persona’), i el sufix -stan, seguint el model de paraules com ‘Hindustan’ (literalment, ‘terra dels hindús’).

Usos

  • Ara bé, si la situació actual de Palestina recorda la Sud-àfrica de l’apartheid, l’objectiu final de l’ocupació podria assemblar-se al cas d’Austràlia o dels Estats Units: la substitució pràcticament absoluta de la població indígena pels colons, és a dir, el somni d’un Gran Israel poblat exclusivament per jueus. Amb la qual cosa, òbviament, desapareixeria el caràcter colonial del país: sense indígenes no hi ha colònia. Aquest sembla el projecte de Sharon. Es tractaria de convertir Palestina en un mosaic de bantustans provisionals, fins a aconseguir l’extinció dels palestins com a poble, a força de fer-los la vida literalment impossible i forçar-los a l’exili «voluntari» o, com ja es debat públicament, organitzant una deportació massiva, una veritable neteja ètnica que culminaria la iniciada l’any 1948.

    «Guerres colonials» (El Temps, 9 de juliol del 2002)

Tema de la setmana

manlleus

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ragatxobullanga