bandositat f

Definició

1  Bàndol.

2  Grup o facció format per cercar avantatges personals, per resoldre qüestions de jurisdicció, per satisfer l’honor o per venjança personal.

3  Lluita entre bàndols o faccions.

Etimologia

De bàndol, derivat de ban.

Usos

  • València és una ciutat rica i populosa però és a Roma on es teixeix la història i on es creuen els camins dels poderosos del món, València si volguera podria ser una cort i capital d’un estat propi, com és Florència o Venècia o Milà, però llavors hauria de ser una república lliure o buscar-se un rei que fóra només sobirà d’aquest regne, i això és cosa impossible, i encara que fóra possible els valencians no ho faran perquè la seua energia no es concentra mai en una empresa permanent sinó que es dispersa i es perd, formen a tota hora partits i bandositats i s’enfronten entre ells per les raons més insubstancials, són un poble que qualsevol predicador arrauxat trau al carrer i es barallen pel culte d’un sant o per una devoció amb tanta facilitat com l’obliden, o combaten per un punt de doctrina que ni tan sols comprenen, en això no són molt diferents dels romans o dels florentins, però els romans tenen un papa i els florentins una Senyoria independent, mentre que els valencians no tenen res, només un rei remot i estrany que els ignora en tot moment si no és per imposar-los donatius forçosos i préstecs que no torna mai, van confiadament a la ruïna i no ho saben encara.

    Joan F. Mira, Borja papa (València: Tres i Quatre, 1996), pàg. 125

Tema de la setmana

La setmana passada tenien lloc a la Biblioteca Valenciana unes jornades dedicades al món i l’obra de Joan F. Mira. A la seva web (www.joanfmira.info) trobareu el text complet d’on havíem extret el mot enviat divendres passat (vegeu-ne l’enllaç aquí sota), que és una molt bona introducció al Mira escriptor. Aquests dies veurem altres mots extrets de la seva obra.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

frenesiamilotxa