bala f

Definició

Petita esfera de terra cuita, de pedra, de vidre o de metall que serveix per a jugar.

Jugar a bales és com en diuen a Eivissa i a la part central de Catalunya, però en moltes altres bandes en diuen jugar a boles o boletes (bolles o bolletes a Mallorca). «La majoria dels valencians diem simplement jugar a les boles, però també són molt corrents les denominacions jugar al toc i jugar al clot, al clotet, a clotets o als clotets. A Alcoi es diu jugar al tec i a Elx jugar a cinquetes i jugar al guac» (Eugeni S. Reig, El valencià de sempre).

Etimologia

Del germànic occidental balla, ‘bola o pilota’, potser per conducte de l’italià palla, que el rebé del longobard.

Usos

 • Què li sembla si li regalés un collaret? Però no li agraden. Quan ens vam casar n’hi vaig comprar un de vidre, tot de boles de color de vi de postres, i li vaig preguntar si li agradava i va dir: sí, molt. I no se’l va posar ni una sola vegada. I quan li preguntava, de tant en tant per no cansar-la: que no et poses el collaret?, deia que la vestia massa, que si se’l posava li semblava que semblava una vitrina. I no la vaig poder treure d’aquí. En Rafelet, el nostre primer nét, que va néixer carregat de cabells i amb sis dits a cada peu, va fer servir el collaret per a jugar a bales.

  Mercè Rodoreda, «Amor», dins La meva Cristina i altres contes (1967)
 • No sé quant temps fa que no recordava casa meva i les imatges en els meus records acostumen a ser vaporoses i poc definides. Ara, en canvi, ho veig clar i immòbil com en una fotografia. Fins que, de cop, s’esvaneix i, com qui passa les pàgines d’un àlbum, noves imatges vénen i se’n van. Ara jugo a bales al carrer davant de casa, ara escolto darrere una porta, ara faig llit convalescent, en comptes de ser al col·legi, i sento admirat els sorolls del carrer en un dia feiner i la fressa domèstica de la mare a la cuina.

  Miquel Siguan, La guerra als vint anys (Barcelona: La Campana, 2002), pàg. 242

Tema de la setmana

Divendres vèiem com els menorquins jugaven a mèrvils i ara els qui hi juguem som nosaltres: com en dieu de jugar a bales, a mèrvils o a (les) boles? Aquests dies veurem altres jocs infantils que feien forrolla quan no existia el Paraulògic ni hi havia tantes pantalles.

Enllaços

Temes i etiquetes

16 comentaris a “bala”

  • Rafael Casals Planas — Vilassar de Dalt

   En dèiem jugar a baletes, i calia fer un clotet a terra. Quan es va asfaltar el carrer ja no es va poder jugar més, i es va perdre el costum. També jugavem a “El pare carbasser” i un altre joc que començava amb una cançó: “S’han trencat els ponts…”.

   Respon
 1. Jaume Miquel Peidró — Xixona

  A Xixona el clot on s’han de ficar les boles li diem guà i quan un jugador guanya la partida ha de ficar la bola en el guà, llavors es diu que ha anat a l’orxa. Sempre he pensar que aquest nom –orxa–, que és un lloc enfonsat, potser siga el significat adient del poble de l’Orxa, proper a Muro i a Beniarrés.

  Respon
  • Laia — Terrassa

   A Terrassa i a l’Hospitalet també en deien (o diuen) xives. Tampoc en vaig trobar mai l’origen fins que avui, buscant i rebuscant, sembla que el nom pot venir del castellà, del propi joc de guà on un dels moviments es chiva.

   Respon
 2. Jaume Mora Alsina — Vallgorguina, Vallès Oriental

  He recollit la toponímia del poble i en el camí de Montnegre, en el terme d’Olzinelles, en un lloc força pla, la gent de les cases d’Olzinelles, en temps de quaresma quan no es podia ballar anaven a jugar a bales en aquest lloc, i ha quedat el nom de la Balatada perquè hi jugaven a bales.

  Respon
 3. Amand — Xixona

  A banda del comentari de Jaume Miquel, cal dir que a Xixona li déiem al joc “jugar a les boles”. El costum es va perdre, com diu un altre comentarista, amb l’asfaltat dels carrers i la impossibilitat pràctica de fer-hi clots.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

mèrvilarrencar cebes