Definició
Aeronau amb propulsió pròpia que se sosté en l’aire per l’efecte combinat del pla de sustentació, de la velocitat i de les ales, que es mantenen fixes durant el vol.
Etimologia
Del francès avion, mateix significat, mot creat sobre el llatí avis, ‘ocell, au’, per l’enginyer Clément Ader el 1875 i enregistrat el 1890, inspirat en el neologisme aviació (d’avis i actio, ‘acció’), usat per primer cop per l’oficial de marina Gabriel de la Landelle el 1863 al llibre Aviació o navegació aèria sense globus.
Usos
Aquell dia [7 de desembre del 1937], a l’hora de dinar, sonaren les sirenes d’alarma i al cap d’un parell de minuts aparegueren damunt Ciutat una vintena d’avions que amollaren una quantitat de bombes més gran que la de cap altra incursió d’abans ni de després en tota la guerra. Hi hagué morts i ferits; a la Porta de Sant Antoni s’esbucaren algunes cases; bon nombre de refugiats dins un soterrani quedaren impedits de sortir-ne durant unes quantes hores.
Francesc de B. Moll, Els altres quaranta anys (1935-1974) (Palma: Moll, 1975), pàg. 49Clément Ader és un dels pioners de l’aviació, però ell anava més lluny i afirmava que havia estat el primer a volar amb un aparell de motor. Va dir que havia volat gairebé un quilòmetre amb el seu avió núm. 3 —cosa que indica que abans n’havia construït dos més, potser sense gaire èxit. Però ja de gran Ader s’atribuïa tantes gestes que tothom dubtava de qualsevol cosa que hagués explicat.
Xavier Duran, Les històries que les paraules amaguen (Barcelona: Mina, 2007), pàg. 29
Tema de la setmana
Mots amb certificat de naixement.