ateneu m

Definició

Associació científica i literària dedicada a elevar el nivell intel·lectual dels associats mitjançant discussions, conferències, cursos i lectures.

Etimologia

Del llatí athenaeum, ‘gran escola romana’, i aquest del grec Athenaion, ‘temple d’Atena’ (deessa grega de la saviesa i de la intel·ligència, de les arts i de les ciències, i, en general, dels dons de la civilització), on els intel·lectuals llegien les seves obres.

Usos

  • Som a Barcelona, al carrer de la Canuda. Acabem de sortir de l’Ateneu Barceloní…
       —Perdoni, de l’Ateneu Barcelonès.
       —Perdoni, de l’Ateneu Barceloní. Els castellans diuen barcelonès. Jo dic barceloní, per les mateixes raons que dic empordanès i no dic empordaní.
       —M’ha convençut. Segueixi…

    , «L’hivern a Catalunya» (Catalunya-Buenos Aires, gener 1940), reproduït a Periodisme (Barcelona: Quaderns Crema, 1989) L’acte de la portaveu estatal d’Unión, Progreso y Democracia (UPyD), Rosa Díez, a l’Ateneu Barcelonès per explicar el seu projecte de «regeneració democràtica» ha creat malestar entre diversos socis de l’entitat, crítics amb el fet que es cedeixi una sala a un dels màxims exponents de l’anticatalanisme.

Tema de la setmana

Mots comuns derivats de mites 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ecomorfina