arreplec m

Definició

Acció d’arreplegar o d’arreplegar-se; agregat de coses o de persones arreplegades.

Van fer un arreplec de dades lingüístiques per publicar un llibre sobre l’ús dels refranys.

La ventada ha deixat grans arreplecs de fullaraca pels carrers.

Etimologia

D’arreplegar, de replegar, de plegar, del llatí plicare, mateix significat, derivat de plectere, plexum, ‘entrellaçar’. La família d’aquest mot és molt nombrosa: aplegar, desplegar, complicar, aplicar, còmplice, explicar

Usos

 • He titulat «viure i veure» l’arreplec de remembrances perquè crec que ambdós verbs no solament han presidit i guiat la meva vida, sinó que li han fet de motor. Alguna vegada, temps ha, havia pensat que si mai arribava a escriure aquestes pàgines les titularia «Tanmateix he viscut», però Pablo Neruda em va passar al davant amb un encapçalament no literal en la redacció però gairebé idèntic en l’essència. Rancuniós com sóc, mai no li ho he perdonat!

  Avel·lí Artís-Gener, Viure i veure, vol. 1 (Barcelona: Pòrtic, 1990)
 • Tot el que vam saber veure fou el rellotge d’algun amic venut a contracor en alguna casa d’empenyorament de Perpinyà, que aquells dies treien el ventre de pena comprant, a preus irrisoris, joies i records familiars. O duros escadussers, sobretot si eren de quan manava el rei Amadeu. Nosaltres no en portàvem cap, perquè si al Palau de Justícia condemnaven qui en feia arreplec, calia predicar amb l’exemple. Sortosament, al Casal Català donaven petits subsidis als funcionaris per tal que poguessin lliurar-se d’entrar en un camp de concentració, unsdiners, pocs, però que et permetien d’atendre les necessitats més peremptòries. Així i tot, més d’un va anar a parar a les filferrades.

  Josep M. Poblet, Memòries d’un rodamón (Barcelona: Pòrtic, 1976)

Tema de la setmana

Mira si en fa anys que fem arreplecs (ara de virolla i sempre de mots) i no havíem enviat encara el mot arreplec, com ens ha recordat Josep Marqués de València.

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “arreplec”

 1. Joaquim Camps — Barcelona

  Recordo que el meu avi em deia que la gent “arreplegada” no servia per a res, m’ho posava com exemple: si passaven pel carrer un grup de gitanos amb la cabra i l’escala deia: son una colla d’arreplegats, en sentit pejoratiu.

  Respon
 2. Antoni Tudurí Gibeli — Maó

  A Menorca tenim el replec de la colcada, que és l’acció iniciada pel fabioler, que fa un itinerari amb la finalitat de reunir tots els membres de la colcada, com queda recollit a la Terminología de les Festes de Menorca en els diccionaris en línea del Termcat.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vagarmoixaina