amorriar v

Definició

Ajeure’s les ovelles en fer molta calor, amb els caps baixos, fent-se ombra unes a les altres. En general, fer migdiada el bestiar en un lloc ombrat.

Quan els bens s’amorrien, no hi ha manera de fer-los bellugar.

Després de migdia, quan fa el sol tan fort, si una ovella troba una ombra (un arbre, una mata, una pedra, etc.) es posa a jeure amb el cap a l’ombra; en ve una altra i s’ajeu a l’ombra que fa la primera, les altres fan el mateix, i tot el ramat arriba a jeure fent-se ombra una ovella amb l’altra (Diccionari català-valencià-balear).

Etimologia

Del llatí meridiare, ‘fer la migdiada’, que degué donar un meriar, encreuat després amb amorrar-se, tenint en compte que les ovelles, a l’hora del sol, s’apleguen amb el cap ajupit o amorrat.

Usos

  • El pastor Rafel d’Angurís de Malpàs estava llogat a casa Servent de Castellars, una de les millors cases d’aquella banda de Ribagorça. Una tarda d’estiu, l’home guardava les ovelles a Sueres, un prat que hi ha una mica més avall del poble. Tot i que ja era ben avançada la tarda, moltes ovelles encara amorriaven mandrosament.

    Pep Coll, Muntanyes Maleïdes (Barcelona: Empúries, 2002 [1993]), pàg. 138

Tema de la setmana

Mandra

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vessapigrícia