amoltonat -ada adj

Definició

Que es capté amb esperit gregari, que ha perdut la iniciativa.

A molta gent li va bé viure amoltonada i seguir les modes del moment.

Etimologia

D’amoltonar-se, de moltó, ‘mascle de l’ovella castrat’, del cèltic molton, mateix significat.

Usos

  • Ens feien fer sovint, com a única educació física, unes marxes gimnàstiques al voltant de la classe, tots alhora. Era una allau de criatures, enmig d’un núvol de pols, que em paralitzava l’enteniment. Tenia tanta por que un dia, atabalat, vaig caure i tota la massa infantil em va passar per sobre i em va deixar els llavis esbotifarrats. Des d’aleshores crec que he mantingut un veritable pànic a les multituds i qui sap si això ha influït, per exemple, que no posés mai els peus en cap estadi de futbol ni m’agradés de prendre part en cap manifestació multitudinària (i això no vol dir que no ho hagi fet). De més grans, el pare també ens va predicar molt sobre el sentit de defugir els espectacles i els actes gregaris i va procurar encomanar-nos el fàstic que li feien, deia, les multituds cridaneres i amoltonades.

    Antoni Tàpies, Memòria personal (Barcelona: Crítica, 1977), pàg. 53

Tema de la setmana

L’última setmana de l’any en què enviem mots la dedicarem a Antoni Tàpies. Tothom sap que era pintor, però a més a més també va escriure molt; aquests dies veurem alguns mots trets de la seva obra. A partir de dilluns vinent, tanquem la paradeta fins al 8 de gener.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cal canviar-ho tot perquè no canviï respotiner -a