Definició
1 Persona que té convidats a taula, a una festa, etc.
Són uns amfitrions excel·lents i s’ocupen de tots els detalls.
2 (per ext.) Persona, entitat, país, etc. que rep invitats o visitants.
Tarragona serà l’amfitriona dels Jocs del Mediterrani del 2017.
En aquesta accepció també pot funcionar com a adjectiu: L’equip amfitrió va golejar el rival.
Etimologia
Del llatí Amphitryon, pres del grec Amphitrýon, rei mitològic, esplèndid en els banquets, segurament a partir del francès, de l’obra homònima de Molière.
Usos
A principis d’aquell estiu, Antoni-Lluc Ferrer, Joan-Lluís Marfany i jo havíem acabat —en el meu cas és una manera de parlar— la carrera de filologia romànica a Barcelona. El Toni, mallorquí, ens va convèncer als altres dos, i cap a l’illa falta gent. No teníem ni un duro, però els mallorquins són hospitalaris, i el Toni ens acolliria.
Josep M. Benet i Jornet, Material d’enderroc (Barcelona: Edicions 62, 2010), pàg. 28
Bé, la veritat, ara que hi penso, és que la primera nit la vam haver de passar dormint al ras, a la platja, perquè el Toni, l’amfitrió, havia desaparegut. Després vam mig saber que va ser forçat per obligacions, per assumptes relacionats amb la política clandestina de l’època.Veiem que ja en els inicis hi ha una greu manipulació dels textos feta pels autors del Nou Testament, suprimeixen la presència femenina o la releguen al paper d’amfitriones car quan es parla d’elles sempre repeteixen el mateix eslògan: «Els acollien a les seves cases i els mantenien amb els seus béns.» «A les dones que l’acompanyaven els havia perdonat molts pecats i curat les malalties.»
Maria Àngels Filella i Castells, La mirada violeta. Llegint els Evangelis amb ulls de dona (Lleida: Pagès, 2004), pàg. 19
Tema de la setmana
Mots que hem heretat dels mites grecs
Es ben de debó que cada dia aprofondiu més en aquesta llengua tan bonica que és la nostra. Avui heu estat moltissim interesants!!