amb sense

Definició

Manera col·loquial de dir sense.

Haig d’escriure un article per a demà i estic amb sense idees.

El cafè el vols amb sucre o amb sense?

Etimologia de sense

Variant de sens, del llatí sine, mateix significat, que en català antic donà sen, incrementat amb l’anomenada -s adverbial (com abans, sots, vers, etc.).

Usos

 • —Us falta molt?
     Miracle! El Mut ha parlat! Amb la boca plena, però ha parlat.
     —Per què?
     —És que necessito l’ordinador.
     Ja m’estranyava. Fins ara no en tenien cap, d’ordenador, i de cop i volta tots l’han de menester. Ja no poden passar amb sense, perquè la gent ho necessiten tot antes de tenir-ho. I quan ho tenen ja ho troben vell, antiquat, passat de moda.

  Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Labutxaca, 2012), pàg. 113
 • I, si no vols anar amb corbata, vés amb sense, però el dia que et posis una americana i uns pantalons decents, amb la ratlla planxada com Déu mana, el dia que et vesteixis com un senyor i no vagis espellifat com un pòtol, veuràs amb quin respecte et tracta tothom.

  Ramon Solsona, L’home de la maleta, pàg. 154

Tema de la setmana

Aquesta setmana us proposem una sèrie de paraules i expressions ben particulars. Avisem d’entrada que no les trobareu pas als diccionaris normatius. Les hem tretes de L’home de la maleta, de Ramon Solsona, novel·la guanyadora del premi Sant Jordi el 2010 i ara reeditada a Labutxaca. Deia Joan Sales: «El català és aquesta llengua que parlem, i tot allò que diem, mentre no es demostri el contrari, està molt ben dit». Justament una de les particularitats d’aquest llibre és el registre lingüístic del protagonista, «una festa verbal» amb «un reguitzell d’expressions felicíssimes que no havíem vist mai en lletres d’impremta», en paraules de Vicenç Pagès Jordà. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a la quinta forcabaldeio