amb segones loc adv

Definició

Amb una intenció encoberta, dissimulada.

M’ho haig de prendre al peu de la lletra o ho has dit amb segones?

També: amb segones intencions

Etimologia de segon

Del llatí secundus, ‘el que ha de seguir, el següent’, participi antic de sequi, ‘seguir’. La preposició segons i els mots seguici, executar, obsequi i secta comparteixen aquest mateix origen etimològic.

Usos

 •    —Em refereixo a tocs petits, petites bromes… —va aclarir el noi—. En Jordi sabia que tenia un poder sobre ella i li agradava jugar-hi. Ella, és clar, també jugava i el provocava amb miradetes o frases amb segones. Un dia em va dir que no podia més, que es moria de ganes d’estar amb ell i que l’hi diria obertament.

  Víctor Alexandre, Una història immoral (Barcelona: Proa, 2010), pàg. 89
 •    —M’entusiasmen els escriptors que fan el gran salt mortal, sense xarxa, i el tornen a fer encara que hagin caigut a la pista, i potser es mataran a la caiguda, però el que ens han deixat…, caram, això és més gros que la vida!
     —I tu, suposo, no ets d’aquests… —Desgraciadament, hom s’adona d’una impertinència quan ja està dita. Vaig intentar arreglar-ho—: Perdona. No ho deia amb segones. Volia dir…
     Ella m’assenyalà amb la forquilla.
     —Vigila les teves paraules, quan t’esbatussis amb els lletraferits de Barcelona.

  Terenci Moix, El sexe dels àngels (Barcelona: Planeta, 1992)

Tema de la setmana

Expressions amb ordinals

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de primeratercer grau