almàssera f

Definició

Molí d’oli, trull (molí que mol les olives reduint-les a pasta per a obtenir-ne l’oli).

Demà anirem a l’almàssera i comprarem unes quantes marraixetes d’oli verge d’oliva de la collita d’enguany.

Etimologia

Aquest mot s’usa sobretot en valencià. A Catalunya es fa servir més trull o molí d’oli i a Mallorca tafona. Almàssera ve de l’àrab másara, mateix significat, derivat del verb ásar, ‘pitjar, esprémer’.

Usos

 • Els dos bancals d’oliveres que eren del meu iaio i ara són de mon pare, estan abandonats, o siga perduts, i les oliveres també i tot és un brossegar, perquè ara costa més diners plegar les olives, dur-les a l’almàssera i que facen l’oli que comprar-lo a la botiga, i que si algú ho fa és per capritxo.

  Toni Cucarella, «Redacció: L’olivera», al blog A benefici d’inventari, 4 de maig del 2014
 • Tot el que no es mol a l’almàssera del senyor no es pot controlar, i els propietaris n’amaguen tant com volen; i d’aquesta part amagada, és clar, no cal que li’n facen la sisena part. Tota la vida s’ha fet, això d’amagar una part de la collita per estalviar-se’n els impostos, però en el cas de l’oli es feia ben difícil, ja que les olives s’havien de traure del terme per a moldre-les en una almàssera de fora.

  Joan Olivares, Vespres de sang (Alzira: Bromera, 2000)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb l’oli. El d’avui és un suggeriment de Josep Yuste Puigvert, de Mataró 

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “almàssera”

 1. Ramon Peris-March — Barcelona

  He llegit la paraula d’avui: almàssera,… almàssera, i m’ha vingut al cap una paraula cosina germana, almàixera: Peça de terra destinada a planter.
  almàixera
  L’almàixera és un tros de terra bona, a l’hort, protegida com un petit hivernacle, on germinaran les llavors que es convertiran en planter.

  Respon
 2. Eugeni S. Reig — Alcoi/València

  També s’empra, i està molt escampada (com una taca d’oli), la variant formal almàrsera, que és la que sempre he oït a Alcoi, però que també he sentit a la ciutat de València.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

escampar-se com una taca d’oliuna bassa d’oli