alifac m

Definició

Problema de salut crònic o recurrent; xacra. Normalment és una tara que s’ha adquirit amb el temps; per això diuen:

Quan arribes a vell tot són alifacs.

Etimologia

De l’àrab al-näfah, mateix significat. D’alifac deriva alifacat, que vol dir que pateix molts alifacs. És un mot d’ús sobretot valencià.

Usos

  • No cal tenir un ull clínic molt fi per a veure que això d’Europa, la dels vint-i-cinc, no gaudeix de gaire bona salut. De seguida es veu que la Unió Europea actual fa mala cara, està ullerosa, pateix alifacs de tota mena i té la llengua (ai!) bruta. Brutíssima. I l’origen de tot és una greu infecció d’incultura, aquell vell virus terrible que anul·la persones i països i amenaça de matar el planeta.

    Toni Mestre, «Europa?» (Levante, 7 de novembre del 2004)
  • Ens saludem, ens expliquem mútuament com ens va l’orgue i xarrem una estona. Bé: xarrar més ell que no jo. Em relata com el sucre se li ha enfilat pels núvols, el colesterol, l’àcid úric, que pertot li ixen alifacs: com un fregall estic, se’n plany; i que se li han acabat la prestació d’atur i el subsidi i ara intenta que els metges li donen la incapacitat laboral per poder cobrar ni que siga una exigua pensió no contributiva.

    Toni Cucarella, «A true story (com si diguérem)», dins Hòmens i falagueres (València: Tres i Quatre, 2011)

Tema de la setmana

Mots i expressions trets de la revista digital InfoMigjorn, que la setmana passada va arribar al número 1.000.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estar sant Pere canviant els moblesdies i olles