a ulls clucs loc adv

Definició

Admetent allò que hom afirma o proposa sense escatir-ho, sense valorar-ne l’autenticitat, sense mirar els riscos que hom pot córrer.

Accepta a ulls clucs tot el que el seu amic li proposa; li té plena confiança.

Complia les ordres del director a ulls clucs, encara que no tinguessin solta ni volta.

Usos

  • D’altra banda, en aquesta qüestió hi ha molt de tractament d’informació no païda i poc seguiment sistemàtic del que està passant al País Basc… Això també s’explica per les rutines, les presses, el poc temps per treballar. No es contrasta prou la informació i els periodistes es creuen a ulls clucs el que diu la font oficial.

    Miquel Almirall entrevistat per Oriol Cortacans, «La veritat importa poc» (El Temps, 3 de setembre del 2002)
  • Algú va mirar la Lluna, va veure el nombre de parts inhabitualment alt i va establir una relació que en realitat no existeix. En altres ocasions també hi devia haver dies molt enfeinats a la mateixa sala de parts, però si en mirar al cel no veien res d’especial no s’hi fixaven. Ningú pensa a relacionar un nombre alt de naixements amb «el sisè dia després de l’inici del quart minvant». Les casualitats existeixen i ens encanta convertir-les en norma. Si a més és tan atractiva com un misteriós efecte de la Lluna sobre les nostres vides, la temptació de creure-ho a ulls clucs és irresistible.

    Daniel Closa i Autet, «Amb lluna plena neixen més criatures», dins 100 mites de la ciència (Valls: Cossetània, 2010)

Tema de la setmana

No és el mateix estar ullcluc que creure una cosa a ulls clucs… Aquesta setmana donarem un cop d’ull a unes quantes expressions amb ‘ull’. El mot d’avui és un suggeriment de Joan Solergibert Sorni, de Barcelona.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ullcluc -aras com un ull de peix