a contracor loc adv

Definició

Vencent un sentiment de repugnància, de mala gana.

Va vendre la casa a contracor, només perquè necessitava els diners.

Ben a contracor van haver d’admetre que en aquella qüestió no els podia ajudar ningú.

Etimologia de contracor

Mot format amb el prefix contra, del llatí contra, que denota oposició, i cor, del llatí cor, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són coratge, corprès, acordar, cordial i cori-mori.

Usos

  • —Poder tornar a cantar al País Valencià i rebre’n el reconeixement popular i institucional ha estat important?
       —Per a mi ha estat un goig. Molt bonic. Tornar a cantar a Xàtiva també. No ho havia fet des del 2010, quan a l’Ajuntament ens van llogar car i a contracor el teatre i vam fer-hi tres recitals plens de públic. També havia estat molt difícil cantar a València pel boicot dels populars.

    Raimon entrevistat per Miquel Riera, «Mai no m’ha agradat dir el que no penso i el que no sento» (El Punt Avui, 12 de març del 2017)
  • Un poc més tard, Adam Xabuc em digué:
       —Hassan, t’estime com a un fill. I bé sap Al·là, ell sempre siga lloat, que et deixe partir molt a contracor. Però vull que tingues sempre present que jo sóc el teu oncle, família teua, i Taieb, el teu cosí. No ens oblides mai, perquè nosaltres no t’oblidarem i sempre ens tindràs ací per ajudar-te en allò que bonament puguem…

    Josep Lozano, Crim de Germania (Alzira: Bromera, 2005 [1980]), pàg. 228

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un exemplar del Diccionari etimològic manual de la llengua catalana, de Joan Coromines, gentilesa d’Ara Llibres. En sortejarem un altre més entre la resta d’encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a contrapèlde debò