Definició
Les dues tires de teixit elàstic que, fixades als pantalons amb botons o pinces, es passen per damunt les espatlles i serveixen per a sostenir-los.
Ha comprat uns elàstics tirolesos.
Etimologia
De l’adjectiu elàstic, ‘que té elasticitat’, del llatí elasticus i aquest del grec elastós [ἐλαστός], ‘que es pot empènyer o dirigir; dúctil, mal·leable’.
Usos
—Et sents refredat?
Lluïsa Forrellad, Sempre en capella (Barcelona: Angle, 2007)
—No, no. Estic bé.
—Avui fa un bon sol…, no cal que et posis tantes samarretes.
—Em cauran els pantalons.
—Et porto uns elàstics.
—Em posaré les de franel·la.No hauria de portar tants foradets als pantalons de cremades del tabac. Hauria de portar elàstics. No he portat elàstics més que el dia que vaig fer la primera comunió. Per què? Tothom que em coneix haurà constatat que els pantalons sempre em cauen una mica.
Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)
Tema de la setmana
Elàstics blaus fan fàstic si es mullen i es taquen: aquesta és una de les frases en què el català «sona» com si fos alemany. L’origen d’aquesta facècia el trobem en l’article «La llengua catalana és la mare de totes les llengües», publicat el 1895 a L’Esquella de la Torratxa, «amb molt d’humor (i poc de rigor lingüístic, tot sigui dit)», segons Víctor Pàmies. Aquesta setmana veurem més mots trets d’aquestes frases en què la nostra llengua es disfressa amb altres sonoritats.
Catrucs, sona talment com si fos alemany, però a Palafrugell si fem catrucs ens referim quan fem moviments compulsius amb alguna part del cos.