Definició
Art d’expressar sensacions, sentiments o emocions, per mitjà de les paraules, els sons i el ritme, especialment a través dels versos; gènere d’obres escrites en vers; poema o obra en vers.
Conrea la poesia i sovint recita les seves obres a l’Horiginal del Raval.
Havia llegit tota la poesia de Sylvia Plath.
Alguns trobadors acompanyaven llur poesia de música.
Etimologia
Del llatí poēsis, mateix significat, i aquest, del grec poíēsis [ποίησις], ‘creació’, ‘poesia’, derivat de poiéō [ποιέω] ‘fer’.
Usos
La poesia, la literatura, l’art en general, et duen de vegades a un estat de gràcia creatiu, feliç, pletòric, i altres t’enfonsen en la més obscura desesperació. Vivim obsessionats per bastir una obra que s’apropi a la grandesa dels nostres somnis.
Ponç Pons, Dillatari (Barcelona: Quaderns Crema, 2011), pàg. 136La poesia no ha de pretendre
Xavier Serrahima, Engrunes d’hores (Cotlliure: Cap Béar Éditions, 2012)
omplir el món
de paraules
ans percaçar el somni
de reconstruir-lo amb la màgia del joc
de mans dels mots.
Tema de la setmana
El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. Entre tots els subscriptors que enviïn la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat abans de dissabte 9 a les 13h sortejarem aquests tres llibres: la Gramàtica de la llengua catalana (gentilesa de l’Institut d’Estudis Catalans), el Diccionari etimològic manual de Joan Coromines (gentilesa d’Ara Llibres) i El valencià de sempre d’Eugeni S. Reig (gentilesa d’Edicions Bromera). Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.