Definició
Depressió d’origen volcànic, d’una forma més o menys el·líptica o circular, de parets abruptes i de fons gairebé pla.
Les calderes generalment són de grans dimensions; la del volcà Aso-San, al Japó, per exemple, fa 17 × 25 km.
El seu origen pot ésser per explosió, quan una xemeneia volcànica, havent estat tapada per laves solidificades, esclata sota la pressió de noves laves ascendents, per esfondrament posterior a una erupció que ha creat un buit sota un con volcànic, o per erosió de les parets d’un cràter [Gran Enciclopèdia Catalana].
Etimologia
De cald, ‘calent’, del llatí vulgar caldus, llatí clàssic calĭdus, derivat de calēre, ‘ser o estar calent, escalfar-se’.
Usos
Quan anys després, acompanyat per Isabel Martí, vaig caminar per la Terra Alta, i seguint camins dubtosos i solitaris ens vam perdre miserablement, i caminant hores sota el sol ens vam deshidratar, jo no duia ni una gota d’aigua. Només una mig buida bóta de vi, acabada de comprar a Gandesa, i vam ser víctimes de la meva romanticoliterària visió del viatge a peu, influït sens dubte per la teoria celiana del «trago de vino a la sombra de la higuera». Això està bé per deixar-ho escrit, però quan els caminants s’ofeguen en la fonda i bullent caldera dels Forcalls, i continuen avançant a cegues sense cap auxili a la vista, allò del «trago» refrescant a l’ombra d’una figuera és una broma que no té perdó.
Josep M. Espinàs, Relacions particulars (Barcelona: La Campana, 2007), pàg. 118
Tema de la setmana
Accidents geogràfics
Caldera com accident geogràfic sols ho he escoltat als veïns.La caldera de Taburiente.