Definició
Bulb; òrgan, ordinàriament subterrani, format per una tija molt curta i engruixida, que treu arrels per la part inferior, sovint recoberta d’un embolcall de fulles membranoses o carnoses.
La planta de la ceba, del lliri, de la tulipa, té cabeça. Una cabeça d’alls.
Etimologia
Del llatí capĭtĭa (més segurament de la variant capĭttia), plural de capĭtĭum, derivat de caput, -ĭtis ‘cap’.
Usos
Veu? —em va dir— en aquesta panera sense res, el meu marit cada any hi plantava les dàlies. Feia un sot amb un punxó en la terra flonja i jo li anava donant les cabeces d’una a una i ell les colgava i les cobria a poc a poc. I a la nit, quan em deia «vine!» i em feia posar el cap damunt de la seva espatlla i em voltava amb el braç —perquè deia que sense mi ben a prop no es podia adormir—, tot i que s’havia rentat las mans jo sentia aquella olor de terra tan bona. I el meu marit deia que les dàlies eren els nostres fills, perquè el meu marit era així, sap?, ple d’acudits i sempre amb ganes de fer broma, per fer-me riure.
Mercè Rodoreda, «La sang», dins Vint-i-dos contes (1958)Començava amb un seguit de faltes de pensament o d’omissió contra la Mare de Déu o algun sant, que el germà Plana recitava de pressa, amb un remuc gairebé incomprensible, abans d’atacar, nerviós, les accions pecaminoses, que gairebé sempre consistien en incursions al rebost per sostreure’n una mica de sucre o alguna cabeça d’alls que després, quan ningú el podia veure, es cruspia en solitud.
Sebastià Alzamora, Crim de sang (Barcelona: Proa, 2012), pàg. 26
Tema de la setmana
Suggeriments dels subscriptors de RodaMots. El d’avui és una proposta de Sebastià Basany i Girvent, de Sabadell, i Albert Dalmau, de Calonge (Baix Empordà).
Si els alls no estan secs diguem manoll o bé garba. També he sentit ls paraula en to peioratiu. A qui li costa entendre les coses.
Al Rosselló una CABOTA d’alls.
Un FORC d’alls, una dent d’all
A Mora se’n diu cabossa.