Definició
Capa compacta de neu, gel, fang, aigua, palla, brossa, etc., que cobrix una zona determinada.
En la nevada del 26, el talló de neu que es va fer va ser tan gran, que va tapar la porta del carrer i vàrem haver d’eixir de casa pel balcó del primer pis.
Etimologia
De tallar, del llatí vulgar taleare, ‘tallar; estellar, partir’, derivat de talea, ‘rebrot, esqueix per a trasplantar’.
Usos
En les serres els mantells
Joan Valls i Jordà, Els reis vingueren a peu (Ajuntament d’Alcoi, 1977)
de neu van fer gran talló,
i recordant l’ocasió
d’aquella nevada tan boja,
pot llegir-se en la Font Roja:
«La nieve hasta aquí llegó».Música de corda, dolcíssima, sol esplendorós, i tot el poble de Biar coronat pel seu desafiant i magnífic castell i adornat per un talló de neu de més d’un pam de gruixa; puix, només anar-se’n el propi que havia vingut pels regals, l’oratge els havia obsequiats amb una quieta nevada.
Enric Valor, «Les animetes», dins Rondalles valencianes 7 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)
Tema de la setmana
Aquesta setmana veurem uns quants mots trets d’El borum i els gospins que acaba de publicar Eugeni S. Reig (Ajuntament d’Alcoi, 2017) amb motiu de l’Any Joan Valls. El llibre recull el lèxic tradicional d’Alcoi en l’obra de Joan Valls, però moltes de les entrades són d’ús generalitzat en el valencià meridional. Totes les definicions i frases d’exemples que recollirem aquests dies són tretes d’aquest recull.
Fa molts anys que sé que el Talló és una muntanya de la Vall de Bac (La Vall de Bianya). Hi he pujat. Té una alçada de 1276 metres. El seu cim és ocupat per prats humits de pastura. La definició que doneu avui em fa entendre l’etimologia del nom d’aquesta muntanya.