Definició
Persona amant dels llibres, especialment dels rars o preciosos.
Una edició de bibliòfil és una edició especial per determinades característiques de raresa, de relligadura, d’il·lustració, etc.
Etimologia
De biblio-, forma prefixada del mot grec biblíon [βιβλίον], que significa ‘llibre’ (ex.: bibliogràfic, bibliòman), i -fil, forma sufixada del mot grec phílos [φίλος], que significa ‘amic’, ‘amant’ (ex.: germanòfil, cinèfil, hidròfil).
Usos
Els diners que val el llibre (si s’ho val) són espirituals i es refereixen al valor del text; el lector hi ha viscut o hi està vivint, entre aquelles pàgines, allà dins, una part de la seva vida reflexiva. Imaginem-nos si, a més, tenim la sort de poder examinar un llibre, un volumen, com aquells de què parlàvem fa unes pàgines: un llibre escrit a mà que sigui exemplar únic. Al gust i l’amor pel llibre s’hi afegeix la passió del bibliòfil i la cosa es fa més complexa. Però jo no m’estic referint al bibliòfil sinó a l’usuari normal de la literatura, al lector normal i corrent que s’amoïna per l’actual moda absurda de fer llibres ben alts i amples, que no càpiguen enlloc.
Jaume Cabré, La matèria de l’esperit (Barcelona: Proa, 2005), pàg. 98—D’on ve tan elegant, padrí?
Lluís-Anton Baulenas, Amor d’idiota (Barcelona: Edicions 62, 2003)
—On anem, deus voler dir. Anem al Liceu. La senyora Moix i jo. He quedat amb ella d’aquí a tres quarts.
—Ara va al Liceu amb les clientes? —faig tot maliciós.
—Només amb les que són una mica especials. Vull regalar-li un dels llibres que em guardes a la biblioteca, és un llibre especial, una edició de bibliòfil signada…
El senyor Càrdenas i els seus llibres… Un dia, anys enrere, vaig arribar a casa i vaig trobar-me tot de caixes plenes de llibres enmig del rebedor, del passadís i del menjador. Eren els que sempre hi havia hagut a l’entrada del gabinet. Vaig preguntar-li per què els havia tret. «Els clients arriben i es posen a observar-los —em va dir tristament—. De seguida veuen que no són simples anuaris econòmics, diccionaris tècnics i coses així. Llavors es malfien. Encara hi ha rics que creuen que la cultura és incompatible amb la riquesa…».
Tema de la setmana
Bibliomots amb motiu de l’Any de les Biblioteques
Moltes gràcies per incloure l’enllaç!!!
També parlem de bibliòpates, en aquest blog. Qui són?
Alerta! Perque poden ser entre nosaltres… o fins i tot nosaltres mateixos ho som?! Comproveu-ho en aquest text:
http://ritaudina.com/blog/2015/02/17/bibliopata-enquaderncio-en-pasta-valenciana-lacada/