Definició
Instrument que consisteix en dues làmines tallants amb mànecs, entrecreuades i unides en el punt d’entrecreuament per un piu, al voltant del qual poden girar.
No tallis el fil amb les dents; fes servir les tisores.
També: estisores
Amb aquestes estisores no puc tallar bé perquè són per a esquerrans.
Etimologia
Del llatí (forfices) tonsorias, ‘(tisores) esquiladores’, a través d’unes dissimilacions a partir d’un primer tosores i un segon tesores.
Usos
L’Anna camina agafada al manillar, surant en una aura de productes de perruqueria. Feia anys que les úniques tisores que li havien tocat els cabells eren les de casa, sortint de la dutxa. El desordre natural de les seves ondulacions fa bona la més mala tisorada, però aquest matí, no sap per què, no n’encertava ni una. Ha pedalat fins a Gràcia i, amb la ment en blanc, s’ha ficat a la ratera. Abans que pogués fugir, s’ha trobat al mirall amb els cabells molls, terroritzada sota l’arma blanca d’una perruquera borrosa i loquaç.
Marta Rojals, L’altra (Barcelona: La Magrana, 2014), pàg. 139Agafo les estisores de la cuina i penso en tu. Venies cada cop que les feia servir, el seu soroll de tallar et cridava. Quan feia servir les de cosir em miraves interrogant. Sabies que aquelles mai no et portaven beneficis, però penso que entenies que s’assemblaven a les grans.
Maria Barbal, Cada dia penso en tu (Barcelona: Columna, 2011), pàg. 22
T’agradava la calma. Coneixies el teu món, casa nostra, en sabies els topants i hi tenies alguns recers. Allí feies una rodona de calor reunint el teu cos. Però les estisores de la cuina et feien fugir de la quietud per venir a preguntar.
Tema de la setmana
El TEMA d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. El primer subscriptor que enviï les respostes correctes a mots@rodamots.com guanya un exemplar del llibre L’altra, de Marta Rojals, gentilesa d’RBA La Magrana. I hi ha dos premis més! Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.