triadures f pl

Definició

Rebuig d’una tria; restes d’una cosa, residus.

Has fet tard: només queden les triadures de la fruita.

Aquest gos s’alimenta de les triadures del menjar.

Etimologia

De triar, d’origen incert, probablement extret de destriar, d’un llatí vulgar destriare, ‘separar amb un solc’, derivat del llatí striare, ‘fer estries o solcs’, i aquest, de stria, ‘solc, esquerda’.

Usos

  • Ho havia pensat en el moment que el vell Cabanes obria el reixat. Ve cada migdia a recollir les triadures de les verdures per a una colla de gallines que cria. No toca mai el timbre. És com de casa. Ha entrat amb la seva gorra greixosa i la seva pipa cremada, que només neteja quan es ben embussa.

    Mercè Rodoreda, Aloma (Barcelona: Institució de les Lletres Catalanes, 1938), pàg. 40
  • Els cistells, els coves i els carros dels pagesos i artesans estaven apilats aquí i allà; amb el pas de les hores les triadures i deixalles s’anaven amuntegant i quan s’atansava el moment de recollir el mercat el terra quedava brut i pudent: sovint s’hi podia trobar alguna gallina morta, l’oli d’un odre que s’havia foradat, els excrements de l’aviram o algun ou esclafat.

    Teresa Sagrera, Confidències d’una reina (Barcelona: Columna, 2013)

Tema de la setmana

El TEMA d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. El primer subscriptor que enviï les respostes correctes a mots@rodamots.com guanya un exemplar del llibre L’altra, de Marta Rojals, gentilesa d’RBA La Magrana. Sortejarem un segon exemplar entre totes les altres respostes correctes rebudes abans de dissabte 5 a les 12 del migdia i hi haurà un tercer premi a la resposta més curiosa o original. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç. 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tisorescalçotets