baladre m

Definició

Arbust de la família de les apocinàcies (Nerium oleander), de fulles verdes tot l’any, de flors grosses rosades disposades en corimbes terminals i fruits en fol·licle.

A les vores de les autopistes de tot Europa és usual veure-hi baladres, ja que resisteixen molt bé la contaminació i el fred.

També: llorer rosa, roser reial, oleandre; les plantes designades amb el nom baladre són nombroses i bastant diverses.

Etimologia

Del llatí veratrum, mateix significat.

Usos

  • Els antics romans anomenaven veratrum una planta dels barrancs pirinencs, tòxica i de flors cridaneres (Veratrum album). Com que, més al sud i a la vora de les rambles, en creixia una altra de característiques similars, se li va aplicar un nom també similar, baladre (<veratre <veratrum; Coromines, 1991), sobretot al País Valencià. Aquest nom es va estendre per la zona castellanoparlant valenciana, Múrcia, Andalusia oriental, Aragó i Navarra, la qual cosa indueix a pensar que, per raons farmacològiques, veterinàries, ornamentals o d’altres, el País Valencià degué constituir un focus de propagació dels usos, i nom, d’aquesta planta.

    Daniel Climent, «El baladre. Entre la bellesa i la toxicitat», dins Herbari. Viure amb les plantes (València: Universitat de València, 2012), pàg. 14
  • Xiquetes de les covetes,
    si voleu matar el lladre
    poseu aigua a la serena
    amb fulletes de baladre.

    Cançó popular de les comarques del Vinalopó

Tema de la setmana

Arbres i arbustos trets de la monografia Herbari. Viure amb les plantes, publicada per la revista Mètode de difusió de la investigació. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

caquicodony