Definició
Riure discretament, dissimulant; alegrar-se d’alguna cosa sense deixar-ho veure.
En veure’ls tan enfadats, ell reia per sota el nas; ho havia fet precisament perquè s’empipessin.
A banda de riure’s per baix (o per davall) del nas, en valencià també s’usen, amb el mateix sentit, riure’s per davall del bigot, riure’s a barra catxa i riatxar-se.
Etimologia de sota
Del llatí vulgar subta, variant del clàssic subtus, mateix significat (origen de la variant en català antic sots), segons el model del llatí infra i d’altres duplicats llatins com super/supra, inter/intra, circum/circa, foris/foras.
Usos
La vigília de Reis, amb tot el cerimonial de les sabates de cada u vora el plat buit, les patates i l’aigua per als camells, el xampany i les tres copes per als Senyors Reis… L’endemà al matí, els pares venien a despertar-nos, i, invariablement, el pare, esforçant-se perquè no se li escapés el riure per sota el nas, posava cara de circumstàncies i ens aconsellava que ens preparéssim per al pitjor, perquè havia donat una ullada al despatx i li havia semblat que tot eren papers i més papers… Ho sabíem de cada any, que era una broma, però ho deia amb tanta convicció que cada any sentíem un moment l’esgarrifança del dubte.
Ramon Folch i Camarasa, Bon dia, pare! (Barcelona: Laia, 1980 [1968]), pàg. 137En Llaneras va mirar de trobar el to més convincent possible.
Toni Soler, L’última carta de Companys (Barcelona: Columna, 2009)
—En el futur seran possibles els viatges pel temps. El govern català del 2015 m’ha enviat per alliberar-lo de la mort.
En Companys reia per sota el nas, mentre es servia una copa de conyac.
—Ja és trist, que l’únic que vingui a salvar-me estigui tocat del bolet.