Definició
Dormir, especialment en el llenguatge infantil.
No voleu fer nones, avui? Doncs au, us explicaré un conte.
Encara era aviat per anar a fer nones, o sigui que em vaig posar a fer els mots encreuats del diari.
També: fer nona, fer noni, fer nono, fer nonetes, fer [la] non-non
Etimologia de nona
En el sentit de ‘son; dormir’ (tenir nona, fer nones) en llenguatge infantil, prové d’un ús originari del mot en el sentit de ‘fer migdiada’, hora a què venia a correspondre la nona, del llatí (hora) nona, ‘(hora) novena’, corresponent a les tres de la tarda.
Usos
El pare posava una cara entre divertit i amoïnat:
Emili Teixidor, Pa negre (Barcelona: Columna, 2003)
—Però què vols que hi faci un nano com ell al cotxe amb dones brutes i suades de tot el dia de feina? Els de la seva edat ja fa hores que són a fer nones.
—Et farà companyia i no hauràs de tornar sol. Aquí no té ningú per jugar. El que més li agrada és anar amb cotxe… oi, Andreu?Al matí: «Hola, cuca, com estàs?, que has dormit bé?, que vestim per anar a escola?» «Vull la mare!»; al vespre: «Què, bonic, posem el pijama per anar a fer nones?, vols que cantem una cançoneta?» «VULL LA MARE!!»; de nit: «Què tens, rei, que t’has despertat?, que no podies dormir?, que tens fred?, vols un gotet d’aigua?» «VULL LA MAAAAAREEEE!!!!».
Pau Vidal, El parevostre: manual per combatre la descendència (Barcelona: La Magrana, 2000)
Tema de la setmana
Bufa, quin fred que s’ha girat. Al ple de l’hivern (i amb el permís dels rodamotaires que viuen a l’hemisferi sud), una de les coses que més vénen de gust és pesar figues (hibernar, al capdavall). Dormilegues de mena com som i inspirats per aquesta idea, hem triat cinc paraules i expressions relacionades amb això de fer nones.