xeringuilla f

Definició

Arbust caducifoli de la família de les saxifragàcies (Philadelphus coronarius), de fulles oposades i el·líptiques, flors blanques, grosses i oloroses en raïms, i fruits en càpsula, molt comú en els jardins europeus.

Etimologia

Derivat de xeringa, perquè es feien flautes de les tiges de la planta, i les flautes es deien syringes en grec i en llatí.

Usos

  • Anaven a «La Flora». Al Guinardó. Passarien per davant de la cotxera de tramvies dels Josepets, travessarien el terreny vague que servia de camp de futbol a tota la mainada del barri; veuria la plaça de les palmeres i aquells jardins de la Travessera de Dalt amb parterres de tulipes grogues i rosa, rosers desmaiats, amb lilàs i xeringuilles prop de les reixes, d’on de tant en tant el vent portava, amb una remor profunda de fulles, un perfum tot fresc, de mel, com si un eixam d’abelles anés barrejant els mil perfums escampats.

    «El bany», dins Vint-i-dos contes (1958)

Tema de la setmana

Flors en l’obra de Mercè Rodoreda (1908-1983). Avui fa cent anys del seu naixement. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “xeringuilla”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tulipagolfes