vetesifils m i f

Definició

Comerç de merceria; persona que té un comerç de vetes, fils, etc.

L’auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol, narra la història d’una família de comerciants de vetesifils del barri de la Ribera de Barcelona.

Etimologia

De veta (del llatí vitta, ‘ínfula dels sacerdots; veta; cinta’) i fil (del llatí filum, mateix significat). Abans se solia escriure amb guionets (vetes-i-fils) i encara més antigament sense aglutinar (vetes i fils).

Usos

  • No treballo en una gran fàbrica, és una nau petita on només hi ha una dotzena de telers. No et creguis que és un negoci de teles i vetesifils, això. Els fabricants ens porten el fil, nosaltres el teixim i cobrem a tant el pam de teixit que hem fet. Per això, aquí, d’anar a treballar, en diuen anar a fer pams.

    Bartomeu Cruells, Els silencis de Derrís (Barcelona: Cruïlla, 2000)
  • Instrument de Carrasco i Formiguera per a aquesta reacció va ser la revista humorística L’Estevet, iniciada el 26 d’agost del 1921, i que Coll i Alentorn va llegir amb fruïció des del primer número fins al darrer. L’Estevet vol ser el fill del senyor Esteve, que es rebel·la contra la migradesa de mires del seu pare, un botiguer de vetes i fils que no hi veu gaire més enllà del taulell i del calaix.

    Hilari Raguer, «El pensament polític de Coll i Alentorn», dins Escrits polítics, cívics i religiosos de Miquel Coll i Alentorn (Barcelona: Curial, 1993)

Tema de la setmana

Noms de botigues

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fornultramarins