tast m

Definició

1  Acció de tastar.

Fer el tast d’un guisat, d’un meló.

2  Gust que es troba en un menjar o una beguda en tastar-lo; sabor.

Aquesta vianda té molt bon tast.

Etimologia

De tastar, d’origen incert, probablement onomatopeic, al·lusiu al fet de donar cops o tocs. (Més informació sobre l’etimologia de tastar.)

Usos

  • Un tast és la valoració d’un vi mitjançant els sentits, d’una manera tècnica, analítica i objectiva. En un tast cec els tastadors ignoren quin vi estan tastant. És necessari per a una valoració objectiva; avalua la qualitat i el tipus dels vins que són tastats.

    Joan Maria Romaní Olivé, Diccionari del vi i el beure (Valls: Cossetània, 2009)
  • Sabela va barrejar la metzina amb un plat de sopa i li’l va portar. Però la tia Emília també aquesta vegada li devia calar la intenció a temps, i va començar a dir que no tenia gana, i s’arronsava, i simulava que en feia un tast i deia que estava dolç, o amarg, o agre o pudent… Sabela intentava convéncer-la que era una sopa boníssima i que se l’havia de menjar si no es volia fer més malalta. A la fi, per tal de llevar-li qualsevol suspicàcia, Sabela va dur un altre plat de la mateixa sopa i en va fer un tast. Llavors la tia es va donar per vençuda i va acceptar de menjar-se el seu, però li havien de portar una llima de la llimera del corral. Mentre Sabela li l’anava a buscar, ella havia bescanviat els plats. El que havia vingut després, ja s’ho podia imaginar, Marià.

    Joan Olivares, Pana negra (Alzira: Bromera, 2007)

Tema de la setmana

 Tast de mots relacionats amb el gust

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “tast”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

salabrós -osaregust