somiar truites

Definició

Fer-se il·lusions; creure possibles coses irrealitzables.

Vosaltres somieu truites. No veieu que això no podrà ser?

Passa el dia somiant truites en lloc de tocar de peus a terra.

Traducció a l’anglès

build castles in (the air / Spain)somiar truites (ex.: They wasted their time building castles in (the air / Spain) = Perdien el temps somiant truites)

En català també tenim l’expressió castells en l’aire per indicar il·lusions o projectes mancats de fonament: Sempre està fent castells en l’aire, però mai no decideix res.

Usos

  • La il·lusió ens impedia veure objectivament la realitat. Si havíem de creure al pare i als seus amics, les forces aliades, un cop vençut el feixisme d’Alemanya i Itàlia, es girarien cara a la Península, farien fora el dictador, que un tribunal jutjaria pels seus crims, tornaria la República i la nostra terra seria lliure i democràtica. Però aviat vam veure que allò era somiar truites i que les coses marxaven per camins ben contraris al nostre programa.

    Montserrat Julió, Vida endins. Crònica d’un exili a Xile (Barcelona: Viena, 2003)
  • Com s’explicaria la institució del matrimoni si els homes fossin tan forts com pretenen? Els homes es fatiguen d’estar sols —és a dir, es fatiguen de fer aquesta cosa que anomenem somiar truites. Aspiren que algú els porti del braç i els digui el que a cada moment han de fer.

    Josep Pla, «Descobriment de les dones», dins Humor, candor… (Barcelona: Destino: 1973), pàg. 113

Tema de la setmana

Expressions que trobem a «An Idiom a Day», la llista que envia locucions i frases fetes en anglès amb la traducció al català

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ser carn i unglaruc