quintacolumnisme m

Definició

Tàctica basada en la cinquena o quinta columna, grup organitzat que actua clandestinament, a nivell polític i militar, en el mateix territori de l’adversari.

Etimologia

Derivat del castellà quinta columna, nom donat durant la guerra civil espanyola (1936-1939) als grups que a la zona republicana afavorien el bàndol franquista; l’expressió és atribuïda al general Mola, el qual, durant l’avanç de quatre columnes de l’exèrcit franquista sobre Madrid (novembre 1936), al·ludia a una ‘cinquena’ columna de madrilenys activistes contraris a la República.

Usos

  • Estar en contra de la guerra anunciada [contra l’Iraq], segons el discurs que ve de l’altra banda de l’Atlàntic, representa una ingenuïtat ridícula i sempre sospitosa de quintacolumnisme.

    Pau Viciano, «Iraq» (El Temps, 28 de gener-3 de febrer del 2003)
  • En aquest punt hem d’aprofitar l’ocasió per a desmentir una visió que de vegades es té segons la qual els bilingües serien persones que coneixen bé el català però que no l’usen habitualment, i per tant constitueixen una mena de quinta columna que amenaça el futur d’aquesta llengua. L’estudi 2298 del CIS [Centro de Investigaciones Sociológicas], si més no, mostra que la realitat no és aquesta.

    Albert Branchadell, La hipòtesi de la independència (Barcelona: Empúries, 2001), pàg. 88

Tema de la setmana

Etimologies curioses

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

morigerartòtem