pansa f

Definició

Erupció vesicular als llavis que apareix en estats febrils o dispèptics i també per exposicions prolongades al sol; herpes labial (per analogia amb el sentit de pansa ‘gra de raïm dessecat’).

La febre alta o una infecció d’estómac poden provocar panses.

Etimologia

Del llatí (uva) pansa, de pansus, participi del llatí pandere, ‘estendre’, especialment els raïms per assecar-los.

Usos

  • El canvi terminològic del nom popular, «pansa», per «herpes labial» es produeix per una variació en la manera d’encarar l’estudi de les malalties al llarg de la història de la medicina. «Pansa» evoca la similitud en l’aspecte físic d’aquest fruit sec, mentre que «herpes» fa referència al microorganisme causant. També a la moda en l’ús de termes més científics en detriment a aquelles expressions considerades massa col·loquials i planeres.

    Toni Beltran, Ensenya’m la llengua (Maçanet de la Selva: Gregal, 2018), pàg. 39-40
  • Se sentia traïda, abandonada al mig d’una ciutat plena de cotxes a la desbandada. Va pensar en una absència transitòria i involuntària (motivada per uns nòduls a la gola, per un mussol a l’ull dret, per una pansa al llavi superior, per una mononucleosi vírica), però aviat, tres dimecres més tard, se li van acabar les coartades raonables.

    Eduard Márquez, «Babel», dins Zugzwang (Barcelona: Quaderns Crema, 1995), pàg. 22

Tema de la setmana

Mots i passatges trets d’Ensenya’m la llengua, de Toni Beltran

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “pansa”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

balladorcap-rodo